W Światowym Dniu Fascynujących Roślin, który w Olsztynie obchodzony będzie 25 maja (Majówka z etnobotaniką), zapraszamy na plener malarski "Bioróżnorodność łąki na starych dachówkach".
Jakie rośliny malować? Może podpowiedzi znajdziemy w publikacjach naukowców z Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM. Dziś podpowiedź trzecia.
Nazwa polska: Cykoria podróżnik; inne nazwy to: „hindiba”, batogi św. Jana, kozi mlecz, podróżnik lekarski, podróżnik błękitny, miododajna królewna, popie rurki.
Roślina zielna, hemikryptofit. Kwitnie od lipca do września. Jest owadopylna i wiatrosiewna. Łodygi odporne na zerwanie osiągające wysokość od 60 do 120 cm. Kwiaty niebieskie, otwierają się tylko rano a zamykają koło południa, szybko więdną. Owocem są odwrotnie jajowate niełupki. Korzenie palowe, grube, mięsiste, ubogo rozgałęzione.
Siedlisko – miejsce występowania
Występuje w umiarkowanych ciepłych strefach Europy, Azji i Afryki. Ze względu na swoje ekspansywne rozprzestrzenienie się występuje niemal na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. W Polsce pospolicie bytuje na całym jej terenie. Typowe siedliska dla cykorii to obrzeża pól uprawnych, łąki, ugory, pobocza, nieużytki, miedze, nasypy, pastwiska, gdzie preferuje piaszczyste, gliniaste i kamieniste gleby, bogate w azot.
Zegar i lekarstwo
Zasadzana w zegarach kwiatowych ze względu na swoje cykliczne i regularne otwieranie oraz zamykanie kwiatostanów. Opisana już przez perskiego lekarza Avicennę jako roślina lecznicza o właściwościach leku antynowotworowego, cykoria stosowana była w zasadzie od czasów prehistorycznych, szczególnie zasłynęła w rozwoju homeopatii. Przeznaczone do ziołolecznictwa są zarówno płatki, całe ziele jak i korzeń cykorii (Radix Cichorii). W swoim składzie zawierają m.in. inulinę, intubinę, laktucynę, pektynę, cholinę, taraxasterol, sole mineralne oraz olejki eteryczne.
Zdrowa gorycz
Świetnie działa na urodę, traktowana przez wielu jako eliksir młodości. Poprawia koloryt i elastyczność skóry, wspomaga odbudowę skóry, zapobiega starzeniu się, niszczy wolne rodniki oraz działa rewitalizująco. Dodatkowo ze względu na swoją niską kaloryczność, jest ceniona przez osoby dbające o linię (30kcal w jednej główce). Młode liście i młode korzenie są jadalne. Cykoria zawiera bogactwo znamienitych składników odżywczych - kwas foliowy, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, beta-karoten, wit. C oraz witaminy z grupy B. Charakterystyczną gorycz nadaje cykorii laktucyna i laktukopikryna, które mają doskonałe działanie pobudzające apetyt i stymulujące wątrobę. Cykoria to jedno z gorzkich ziół stosowanych do mięsa w okresie Paschy przez Żydów. Ponadto uważa się ją za jedną z roślin biblijnych. Odmiana korzenia cykorii (sativum) po wysuszeniu, zmieleniu i uprażeniu jest komponentem kawy zbożowej, będącej słynnym surogatem kawy (jej bezkofeinowym zamiennikiem) dzięki inulinie, która po uprażeniu imituje aromat kawy. Z powodu swojego mocnego aromatu bywa także wykorzystywana jako przyprawa wzbogacająca bukiet i moc zwykłej kawy. Korzenie po usunięciu gorzkiego rdzenia bywają dodawane do zup mięsnych. Legenda głosi, iż niebieski kolor kwiatów cykorii to zaklęte oczy dziewczyny lamentującej nad utraconym kochankiem. W dawnych czasach uważana była za magiczną roślinę budzącą strach. Jej liche blade listki wyrastające z dala od światła kojarzyły się z czymś przerażającym, ponadto była ona podobno używana do praktykowania czarnej magii. Stąd wzięło się potoczne sformułowanie „mieć cykora”, oznaczające nic innego jak strach i lęk przed czymś lub przed kimś.
Angelika Maria Gomolińska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez