Czajka, czajka zwyczajna, czajka pospolita

Królestwo
zwierząt
Typ
strunowce
Podtyp
kręgowce
Gromada
ptaki
Podgromada
Neornithes
Infragromada
neognatyczne
Rząd
siewkowe
Rodzina
sieweczkowate
Rodzaj
Vanellus
Gatunek
Czajka zwyczajna

Czajka, czajka zwyczajna, czajka pospolita

Kategoria
Zwierzęta > Ptaki
Nazwa łacińska
Vanellus vanellus
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej przód głowy, szyi i wole czarne. Wierzch głowy również czarny, z potylicy wyrastają długie pióra tworzące charakterystyczny czub. U samca dłuższy (8-10 cm), niż u samicy (5-7 cm). Boki głowy, pierś i brzuch białe. Wierzch ciała czarny z zielonkawym połyskiem, skrzydła czarne z połyskiem purpurowym. Pokrywy podogonowe rdzawe. W poprzek piersi ciągnie się czarny pas. Ogon biały, zaokrąglony, z czarną plamą na końcu. Na czarnych piórach głowy, szyi i piersi samicy widnieją drobne białe kropeczki.
W locie charakterystyczna sylwetka - zgięte, zaokrąglone od tyłu skrzydła od białego spodu lub wierzchu wyglądają jak litera "M", zakończone są czarnym upierzeniem. Leci z prędkością 50 km/h.
Jest wielkości gołębia, ale ma znacznie dłuższe nogi.
Wymiary: długość ciała ok. 30-35 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 65-85 cm, waga ok. 130-330 g.

Obszar występowania

Jest to jeden z bardziej rozpowszechnionych ptaków błotnych. Zamieszkuje niemal całą Europę i umiarkowaną strefę Azji aż do Morza Japońskiego. Zimuje w Europie Zachodniej, wyspach wschodniego Atlantyku, w północnej Afryce, basenie Morza Śródziemnego, na Bliskim i Dalekim Wschodzie oraz w Indiach.
W Polsce występuje w całym kraju, choć nierównomiernie, najliczniej na wschodzie. Pojawia się też w niższych partiach gór. Jego środowisko to bagna, wilgotne łąki, pastwiska, spuszczone stawy i brzegi zbiorników wodnych. Spotkać ją można takżę na suchych polach uprawnych, ale w pobliżu wody.

Informacje na temat ochrony

W Polsce objęta ochroną gatunkową ścisłą.

Więcej o zwierzętach i okolicach w artykułach

Zobacz również