Gąska zielonka

Królestwo
grzybów
Podkrólestwo
grzyby podstawkowe
Podkrólestwo
pieczarniaki
Rząd
pieczarkowce
Rodzina
gąskowate
Rodzaj
gąska
Gatunek
gąska zielonka

Grzyb: Gąska zielonka

Kategoria
Grzyby
Nazwa łacińska
(Tricholoma equestre (L.) P. Kumm.)
Sposób odżywiania
symbionts
Kapelusz o średnicy 4-10 cm, żółtozielony lub żółtobrązowy, pośrodku ciemniejszy, gładki, w młodym owocniku stożkowato wypukły, później płaski, często różnie powyginany. Skórka naga lub drobnołuskowata, mazista i dlatego często z ziarnami piasku, podczas wilgoci śliska.
Blaszki od bladożółtawych do siarkowożółtych, średnio gęste, cienkie, wycięte z ząbkiem, ale u nasady szeroko przyrośnięte.
Trzon osiąga długość od 3 do 9 cm i grubość do 3 cm. Jest cylindryczny, pełny. Powierzchnia najpierw z podłużnymi włóknami, później gładka, żółta albo żółtozielonkawa.
Miąższ twardy, kruchy, biały, po przekrojeniu nie zmienia zabarwienia. Smak słodkawoorzechowy, pachnie jak świeżo zmielona mąka.
Zarodniki o średnicy 6-8 x 3,5-5 µm, jajowate, gładkie, bezbarwne.

Obszar występowania

Rośnie od października do grudnia w borach sosnowych na piaszczystej glebie z dużą ilością porostów, prawie zawsze gromadnie, czasami razem z gąską niekształtną (Tricholoma portentosum). Prawie cały rozwój owocnika przebiega pod ziemią, z mchu i igliwia wystaje zwykle tylko część kapelusza.

Informacje na temat ochrony

W Polsce gatunek rzadki. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status I – gatunek o nieokreślonym zagrożeniu. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Niemczech, Holandii, Słowacji. W krajach, gdzie jest gatunkiem zagrożonym – zabroniony jest zbiór tego gatunku.

Gąska zielonka - zdjęcia

Zobacz również