Mroczek późny

Królestwo
zwierząt
Typ
strunowce
Gromada
ssaki
Podgromada
ssaki żyworodne
Infragromada
łożyskowce
Rząd
nietoperze
Rodzina
mroczkowate
Rodzaj
Eptesicus
Gatunek
Mroczek późny

Mroczek późny

Kategoria
Zwierzęta > Ssaki
Nazwa łacińska
Eptesicus serotinus
Sposób odżywiania
mięsożerne
Mroczek jest jednym z największych nietoperzy żyjących w Polsce. Rozpiętość jego skrzydeł może sięgać nawet 38 cm, długość ciała dochodzi do ponad 8 cm, a masa ciała do 34 g.
Ma masywny pyszczek i szerokie, ale raczej krótkie uszy.
Pysk i uszy koloru ciemnego, futerko brązowe, ze stroną brzuszną jaśniejszą od grzbietowej.
Mroczka można znaleźć najczęściej na strychach, w szczelinach dachów i ścian. Żeruje w pobliżu zabudowań, w parkach, na skrajach lasów, wśród domów.
Żywi się owadami, chrząszczami, nocnymi motylami czy komarami.

Obszar występowania

Występuje w całej Polsce, także w dużych miastach.

Zdjęcie: Mnolf, CC BY-SA 3.0

Zobacz również

  • Sarna europejska

    Sarna europejska Sarna europejska to gatunek ssaka parzystokopytnego z rodziny jeleniowatych. Samica jest potocznie nazywana...

    Dowiedz się więcej

  • Ryś

    Ryś Ryś, ryś euroazjatycki (Lynx lynx) - gatunek lądowego ssaka drapieżnego z rodziny kotowatych, największy...

    Dowiedz się więcej

  • Dzik

    Dzik Dzik to duży ssak o krępej budowie, z silnie rozwiniętą przednią częścią ciała i wyraźnie niższym zadem....

    Dowiedz się więcej