Czarka szkarłatna

Królestwo
grzybów
Podkrólestwo
grzyby workowe
Podkrólestwo
kustrzebniaki
Rząd
kustrzebkowce
Rodzina
czarkowate
Rodzaj
czarka
Gatunek
czarka szkarłatna

Grzyb: Czarka szkarłatna

Kategoria
Grzyby
Nazwa łacińska
Sarcoscypha coccinea (Gray) Boud.
Sposób odżywiania
saprophytes
Owocniki od 2 do 5 cm średnicy, miseczkowate. Wewnętrzna powierzchnia żywo czerwona, pomarańczowa podczas suchej pogody. Zewnętrzna powierzchnia owocnika brudno-biało-ochrowa, pokryta drobnymi włoskami (tomentum). Niekiedy posiada trzon do 4 cm długi i 0,3-0,7 cm gruby, białawy.
Miąższ biały, cienki, nie wyróżnia się szczególnym zapachem ani smakiem.
Zarodniki podłużnie eliptyczne, gładkie, o wymiarach 26–40 x 10–12 µm.
Występowanie

Obszar występowania

Rośnie w lasach i zaroślach liściastych, na opadłych gałązkach, w Polsce od grudnia do maja. W Polsce gatunek rzadki.

Informacje na temat ochrony

Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status I – gatunek o nieokreślonym zagrożeniu. W Polsce do niedawna był gatunkiem ściśle chronionym, 9 października 2014 r. został wykreślony z listy gatunków grzybów chronionych.

Zdjęcie: Maria Olszowska

Zobacz również