Piestrzyca kędzierzawa

Królestwo
grzybów
Podkrólestwo
grzyby workowe
Podgromada
woreczniaki
Podkrólestwo
kustrzebniaki
Rząd
kustrzebkowce
Rodzina
piestrzycowate
Rodzaj
piestrzyca
Gatunek
piestrzyca kędzierzawa

Grzyb: Piestrzyca kędzierzawa

Kategoria
Grzyby
Nazwa łacińska
(Helvella crispa Fr.)
Sposób odżywiania
symbionts
Gatunek grzyba z rodziny piestrzycowatych. Owocnik (przekształcone apotecjum) o wysokości 2-10(do 25) cm, podzielony na główkę i trzon. Główka nieregularnie infułowata, pofałdowana lub płatowata, barwy brudnoochrowej; czasem przypomina siodło. Trzon białawy, nieco rozdęty u dołu, wyraźnie bruzdowany i żeberkowany. Miąższ kruchy. Smak i zapach niezbyt przyjemny (szczególnie u starszych owocników).
Należą do kategorii grzybów jadalnych, jednak owocniki zawierają metylohydrazyny (podobnie jak piestrzenica kasztanowata), mogące wywołać objawy zatrucia, a także wywierające działanie karcynogenne (sprzyjają rozwojowi nowotworów).
Ma tak charakterystyczny wygląd, ze trudno ją pomylić z innymi gatunkami. Nieco podobna jest piestrzyca giętka (Helvella elastica), ale ma trzon gładki, bez jamek i żebrowań, jest mniejsza i ma siodłowatą główkę

Obszar występowania

VIII-XI; lasy liściaste i mieszane, parki; lubią gleby wapienne lub obojętne; miejscami dość częsta. Jesienią możemy owocniki tego gatunku bez problemu spotkać np. w lesie kortowskim pod Olsztynem.

Zobacz również