Pstrąg potokowy
- Kategoria
- Zwierzęta > Ryby
- Nazwa łacińska
- Salmo trutta
- Sposób odżywiania
- mięsożerne
- Przeciętna długość życia
- do 30 lat
Ryba z rodziny łososiowatych, należąca do gatunku Salmo trutta, ekologiczna odmiana troci atlantyckiej przystosowana do życia wyłącznie w wodach słodkich.
W Polsce osiąga maksymalnie ok. 80 cm długości i 5 kg masy ciała.
Na ciele ma liczne czarne i czerwone kropki. Brzuch jest żółtobiały lub żółty. Ma kształt torpedy, który ułatwia jej poruszanie się w wartkim prądzie rzek. Jej ubarwienie jest zmienne w zależności od miejsca, gdzie przebywa. Młode osobniki mają duże, wyraźnie niebieskoszare plamy na bokach. Dorosłe samce mają zagiętą ku górze żuchwę i dłuższą głowę niż samice.
Młode osobniki zjadają larwy owadów i skorupiaki. Dorosłe zjadają głównie ryby i owady. Pstrągi często "przechodzą" na pokarm sezonowy - wczesną wiosną zjada wybudzone ze snu zimowego żaby. W maju odżywia się jętką majową, w lipcu i sierpniu pożera małe ryby. Kiedy przystępuje do tarła przestaje się odżywiać.
Wśród pstrągów bardzo częsty jest kanibalizm.
Pstrągi przystępują do tarła jesienią, kiedy to podejmują krótkie wędrówki do niewielkich dopływów, gdzie znajduje się żwirowe dno. Jednej samicy towarzyszy zazwyczaj kilka samców. Ikra jest składana do zagłębień, które wykopują samice. Od tego jak bardzo zapiaszczone jest dno ma wpływ na przeżywalność ikry. W miejscach, gdzie piasku jest dużo, larwy mogą się wcale nie wylęgnąć.
Obszar występowania
W Polsce liczny na południu i północy kraju. Występuje w górskich potokach Beskidów, Tatr, Sudetów, Jury Krakowsko-Częstochowskiej, w rzekach Dolnego Śląska, Pomorza Zachodniego i Środkowego, na Warmii i Mazurach, w dopływach Warty. Występuje w całej niemal Europie oraz północnej Afryce i nielicznie w Azji.
Informacje na temat ochrony
okres ochronny: 1 września – 31 stycznia
wymiar ochronny: 25 cm
Limit dziennego połowu: 3 sztuki